maandag 14 april 2014

2015 - 2016 wordt zorgvuldig gepland

2015 – 2016 wordt zorgvuldig gepland.



Het programma 2012 – 2014 van het ABVV met al haar internationale samenwerkingsprojecten die deels, 85%,  gefinancierd worden via publieke fondsen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking loopt stilaan ten einde. Tijd om het volgende programma te plannen.

Met een representatieve groep van KEWU, de nationale leiding, regionale vakbondssecretarissen en delegees én natuurlijk ook ABVV Metaal wordt het project 2015 – 2016 gepland. De resultaten en indicatoren van het huidige project worden onderworpen aan een kritische evaluatie op basis van kwaliteit, relevantie, efficiëntie en duurzaamheid. Op basis daarvan, én op basis van wat we op het terrein hebben geleerd, worden verbeteringen aangebracht. Daarna is het een kwestie van activiteiten te plannen die moeten leiden tot de realisatie van de doelstellingen.
In grote lijnen kiest KEWU ervoor om de inspanningen om shop stewards te trainen in rekrutering, HIV/Aids en arbeidsveiligheid voort te zetten. KEWU geeft echter aan dat ze een nieuwe uitdaging willen aanpakken: de Keniaanse overheid heeft naast het Labour Court Nairobi ook in vier andere steden (Mombasa, Nakuru, Kisumu en El Doret) arbeidsrechtbanken opgericht. Omdat KEWU slechts één eigen pleiter heeft is ze nu genoodzaakt om beroep te doen op externe advocaten. Ze stelt daarbij vast dat, naast de financiële aderlating, het aantal gewonnen zaken lager ligt dan bij de eigen pleiter. KEWU wil dan ook, terecht, inzetten op het trainen van een 10-tal eigen pleiters.

Dat KEWU ondertussen heel wat ervaring heeft wat betreft het project blijkt uit het feit dat we de oefening op twee dagen rond krijgen. Intensief maar ook bijzonder efficiënt. We slagen erin om opnieuw tot een evenwichtig project te komen. KEWU en ABVV Metaal zijn ervan overtuigd dat we de volgende twee jaar weer enorm zullen bijdragen aan het versterken van de Kenyan Engineering Workers Union. De werknemers in de sector kunnen er alleen maar wel bij varen.

Stefan 


zondag 13 april 2014

De 14 watervallen en Kenia's mooiste...



Zondag 13 april, het is midden in de nacht terwijl ik dit schrijf. We zijn op weg van Nairobi naar Zurich. Gisteren zaterdag was onze laatste dag. De planningsvergadering afgerond, de kaarten geschud. Samen met onze Keniaanse vrienden –syndicalisten kijken we hoopvol naar de toekomst en er rest ons nu wat tijd voor wat ontspanning.


Voor onze laatste dag kozen we de route naar Thika met een bezoekje aan de 14 watervallen.
Ze zien er vanaf de ingang al prachtig uit, er kwamen gelijk een aantal jonge gastjes om ons rond te leiden.  Langs een relatief gemakkelijke route daalden we af naar de rivier, met een bootje werden we naar de overkant gebracht en klommen en klauterde over de veel te warme rotsen. Die zelfde gasten ( gidsen) doken vervolgens van uitstekende rotsen zo’n tien meter de afgrond in . Wat toen volgde kan ik vandaag catalogeren   de rubriek “acrobatische teambuilding voor syndicalisten met natte broek”.


Hand in hand, voet aan voet aanschurken bij onze jonge begeleiders, zo probeerden we twee uur lang in stijl en onder een loden zon de overkant te bereiken.
Nat maar gelukkig, onder luide aanmoedigingen zijn we daar zonder kleerscheuren in gelukt.
Raar toch dat mensen op verre verplaatsing andere dingen doen dan in hun homecountry… Als prospectie voor de toekomstige inleefreis kon dit alvast tellen. Hoe dan ook we zijn er om verschillende redenen dan ook niet uit of dit wel in het programma van november in te passen is.

Onze jonge gidsen lieten ons vervolgens wat Hippo’s zien die gelukkig op een acceptabele afstand wat waterhyacinten aan het verorberen waren, nu en dan een zucht latend. Je zou voor minder.
Om één of andere reden voel ik mij heel erg aangetrokken door die beesten. Zou ik in mijn vorig leven…
Vier kleine ogen keken een eindje van me verwijderd met een zelfde soort bewondering aan. Ik vroeg hen of ik een foto mocht trekken, ze knikten lichtjes met beschaamde kaken.
Het werd wat mij betreft mijn mooiste foto uit een fantastisch land.

Freddy






zaterdag 12 april 2014

JUA KALI of hete zon...



Nairobi 9 uur, regenvest, fototoestel en camera in aanslag want ze komen ons ophalen.
Ik vertrek op fotoreportage met Patrick bestemming Jua Kali aan de rand van de stad.

De auto van onze begeleiders staat geparkeerd en op ons te wachten, een levende en zingende parkeermeter bepaalt de prijs….zij verwelkomt Patrick met een lied. Iedereen probeert hier overdag een graantje mee te pikken en s’avonds veranderen die parkeermeters  in... laat je verbeelding maar spreken.

Rijden naar Kali speelt zich af volgens onbeschreven regels en links van de baan met zekerheid een restant van de Engelsen.
Vannacht viel de regen met bakken uit de hemel, we zitten dan ook in het regenseizoen.
De stad verdampt onder de eerste zonnestralen, de lucht  stinkt en verstikt de mensen maar, ze blijven blinken. Iedereen is opgekleed en op weg naar school of werk, iedereen is klaar voor een lange hete dag.



        Heet is Jua Kali in ieder geval maar vandaag ook een modderpoel en geen echte "place to be" voor verwende westerlingen met bleke sportschoenen. 
Wij zijn bevoorrecht door onze relatie met die gasten van KEWU want in normale omstandigheden komt je zo maar Kali niet in.
Foto’s trekken, laat staan filmen, is daar ook niet vanzelfsprekend en niet iedereen staat er te springen om op de foto te plakken. Hoe dan ook, je moet ketelslagers in blote bast en wild kloppend op een weerbarstig stuk metaal in hun waardigheid laten. Allerlei artisanale producten vinden van hier hun weg naar gans Afrika en de creativiteit in recyclage en vindingrijkheid als compensatie van de beperkte middelen kent geen grenzen, gewoon een trip om nooit meer te vergeten. 

In de namiddag een bezoek gebracht aan het “ Nationaal museum” om het gat in onze cultuur toch een beetje te dichten maar, tot sluitingstijd in de souvenirshop blijven hangen en weg cultuur en er rest alleen nog het gat…
Het was een “fair Trade shop “ met eerlijke prijzen en een goed doel. Toch,zijn er die nog durven twijfelen of een prachtige, in recyclagemateriaal  gemaakte  sjako's en voor een prijsje een verantwoorde cadeau zou zijn…
Zittend op een terrasje trok een roofvogel onze aandacht in de prachtige tuin van het museum en bracht een vogelaar (vogelliefhebber...) onder ons in de hoogste extase.

Er werd vandaag ook hard gewerkt. Stefan de projectmanager zette ondertussen met Jo de lijnen uit voor de volgende twee jaar waartussen KEWU zal moet kleuren.
Ik wil ook meegeven dat die projecten verdomd serieus aangepakt worden en zoals het leren werken met echte doelstellingen op korte en lange termijn zou ook voor ons nog van pas komen,…of ”back to basic.”
Morgen meer daarover.

Freddy
.


donderdag 10 april 2014

Van bladveren, kruiwagens, brommers, een brave delegee en een paar Hippo's...

Oef, we zijn al een paar dagen terug in Nairiobi geland. Door het drukke programma is het niet altijd mogelijk  “om Just in time” te communiceren. De korte terugvlucht had een leuke verrassing in petto “ de Kilimanjaro” was in het zicht en dat is altijd handig om mee te stoefen op het thuisfront

Veel tijd om te recupereren was er niet, er stond dinsdag al meteen een bezoek aan “ Modern Reliance Limited” op het programma met een bezorgde Aziatische bedrijfsleider en een beetje overenthousiaste assistent.
Ze waren bijzonder fier op hun product “kruiwagens” maar minder op het feit dat  de Chinezen het schaamteloos copieren. Het verhaal van de Chinezen is hier overal een topic, we zagen veiligheidsschoenen uit China met het label van de Europese gemeenschap...

Next stop  “Auto Spring Manufactures” een bedrijf die bladveren produceert voor de Toyota,
Nissan’s en de Hyundai‘s van deze wereld.
Ondertussen heb ik enige ervaring opgedaan, de schamel omstandigheden waarin we soms ontvangen worden zijn een voorbode van de werkomstandigheden. Foto’s zullen straks meer zeggen dan duizend woorden, ik zou alvast in een gedeelte van die plant  geen bezoek durven organiseren.

Het bedrijf had ook een afdeling bedrading, fijnere werkomstandigheden waren dat voor een zelfde loon..In die afdeling zou men perfect vrouwen kunnen tewerkstellen, helaas.

De ontmoetingen met de shopstewards (vakbondsvertegenwoordigers) waren overal een topmoment. Volgens onze normen een beetje onderdanig (zouden onze delegees het boekentasje van hun secretaris dragen? maar goed, ze zijn verbaal sterk en zelfzeker.

Buiten stond er één van onze twaalf bromfietsen te blinken, secretarissen kunnen zich daarmee verplaatsen, een ritje en een fotosessie kon hier niet ontbreken.

Volgende halte “KEWU – Athi- River Branch” of  het secretariaat van de gelijknamige regio.
De verplaatsingen waren iedere keer weer een openbaring, beelden werden constant op ons netvlies gebrand. Men schrikt er hier niet voor terug om op een brommer een parasol te monteren, transport is hier ook een beetje acrobatie…Kinderen lachen ondertussen langs de weg hun nagelwitte tanden bloot.
Het secretariaat zelf is een sober maar aftands gebouw, er is ook gewoon niets beter te bespeuren in de omtrek.. Een paar tafels en wat stoelen, een computer uit het jaar stilletjes, het gebrek aan middelen compenseren ze dan maar door hun enthousiasme en “no nonsens”

 Best Practice?  We bezochten gisteren twee bedrijven van dezelfde groep

ASHUT, een bedrijf van een heel andere orde, modern, perfecte werkomstandigheden met de beste veiligheidsvoorzieningen, het werk van een madam…Letterlijk en figuurlijk.
Het bedrijf bestaat uit twee delen, zij is de HRM met een juridische achtergrond en is erg gerespecteerd door onze Keniaanse Brothers.
Ze produceren in het ene gedeelte metalen meubilair, in het andere olievaten, melkkannen enz.
Last but not least, nog meer ASHUT Ingeneers maar nu  “Plastic Division”. Plastic Division onder de leiding van de broer samen telgen uit een familiebedrijf met geschiedenis, de vorige generatie had zijn wortels in ... de naam ontsnapte me maar het is één van de armste en meest tot de verbeelding sprekende plaatsen waar metaalbewerkers op een artisanale hun ding doen. Morgen ga ik er naartoe  en ik beloof daar op terug te komen.

ASHUT plastic, is een bedrijf als de en maar waar nog enkel de kleur van de mensen verwijst naar Afrika. Prima voorzieningen, enorm machinepark, grote diversiteit, flexibiliteit en… vrouwen!
Helaas heeft hier is er niets nieuws onder de Afrikaanse zon, het fenomeen van tijdelijke en interim-werk heeft ook hier toegeslagen en zijn de vrouwen weer het grootse slachtoffer.

Tenslotte, een mens mag al eens ontspannen toch?  Op  “The City Market”in een bontgekleurde chaos een souvenirtje kopen, met beschaamde kaken het spel van afpingelen meespelen, met trots twee Hippo’s voor een prijsje op de kop tikken, niks menselijks is me vreemd..
After work, nog een pint gedronken met de collega’s en Manchester United de boot zien ingaan dan als een blok op mijn blog in slaap gevallen.

Freddy
Nairobi






VAN KUSUMU naar NAIROBI


Back in Nairobi


dinsdag 8 april 2014

KISUMU op maandag...



Kisumu, op weg naar ons eerste bedrijfsbezoek krijgen we een overweldigende indruk van het leven dat zich hier hoofdzakelijk op straat afspeelt.  Gelegen aan de rand van het Victoriameer, in de meest vruchtbare én dichtstbevolkte regio van het land, heeft Kisumo alles van een provinciestad.  

De drukte heeft hier zelfs iets vrolijks.  ‘One of the biggest open markets of Afrika’ situeert zich – net buiten het centrum - langs beide kanten van de weg…  

De weg zit niet alleen vol met putten, hij ligt ook bezaaid met stenen.  De chauffeur van onze taxi voert ons behendig tot op het terrein van ‘FEIL – Farm Engineering Industries Limited’.  Bij het uitstappen worden we getrakteerd op een aantal  scheervluchten van grote roofvogels boven onze hoofden.   Een jonge vrouw zit in de een diepe gracht naast het fabrieksterrein en schept de bovenlaag - het properste water - in een emmer…

De algemene directeur – ziet er uit als een Indiër – geen doodgewone Indiër maar een Sikhs... ontvangt ons hartelijk.  Vrij snel zijn we verwikkeld in een boeiend gesprek.  Het hoofdonderwerp is de dumping van suikerrietprijzen vanwege het buitenland, waardoor de eigen productie achteruitgaat.  Op die manier is er in Kenia minder vraag naar landbouwmachines…  De hoofddélégué van de KEWU luistert aandachtig.  Zijn lichaamstaal verraadt wanneer hij het eens en minder eens is met wat wordt gezegd.  


Na de rondleiding in de fabriek gaan we op bezoek bij het nabijgelegen Abbysninia Iron.  Hier worden ijzeren buizen geproduceerd.
‘Op bezoek’ is veel gezegd. Verder dan aan een stoffig pleintje voor de fabriekspoort geraken we niet.  De vakbond is hier door de directie niet gewenst.  Sinds vorig jaar is hier een fel conflict aan de gang tussen de KEWU en de anti-syndicale directie.  De bedrijfsleiding verloor onlangs voor de arbeidsrechtbank haar juridisch verzet om een vakbondsafvaardiging te erkennen.  Volgens haar wou het personeel zelf van geen vakbond weten.  De rechter besloot om een officiële stemming te organiseren op het bedrijf.  Een overweldigende meerderheid stemde voor de oprichting van de vakbondsafvaardiging.  Ondertussen werd 80% van het personeel lid van de KEWU…



Later op de dag bezochten we nog Sony Fuel Injection and Industries en een klein metaalatelier met een vriendelijke charismatische Afrikaanse dame als bedrijfsleider.  
Tenslotte hadden we nog een gesprek met een aantal délégues in het plaatselijk kantoor.











Als voorbereiding van de inleefreis met onze metaal délégués in het najaar, werd onze ‘tweede werkdag’  afgesloten met de prospectie van een prachtige hotelsite aan de rand van het Victoriameer.


De schitterende zon ging onder om 18:45 en liet nog even een 
oranje-rode gloed achter…

Patrick


zondag 6 april 2014

KISUMU

ABVV metaal aangekomen in Kisumu

Kisumo is de derde grootste stad van Kenia en gelegen aan het Victoriameer op zowat een uurtje vliegen van Nairobi.

De vochtige lucht komt ons tegen en de muggen vrijven zich in de poten. We hopen straks op een vrij moment om toch een blik te kunnen opvangen van de Hippo's, nijlpaarden, die bizar genoeg vandaag de dag nog op veel plaatsen zitten behalve aan de Nijl... Hoe dan ook, het blijven beesten die tot ieders verbeelding spreken. Ze worden hier ervaren als eigenzinnig, sterk enz. en gaan voor niemand uit de weg, van een gelijkenis gesproken... 
  
Morgen staan er ontmoetingen met delegees en diverse bedrijfsbezoeken op de agenda.

Freddy

Good morning Nairobi !



















Planning "Inleefreis ABVV metaal" Even on Sunday....

zaterdag 5 april 2014

Aankomst van delegatie ABVV metaal in Nairobi




Een delegatie van ABVV metaal is bij valavond aangekomen in  de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
De volgende dagen worden er afspraken gemaakt met onze Keniaanse kameraden van KEWU, over de verdere invulling van een tot nu toe erg succesvol project.
We zullen in één adem ook de in november geplande  inleefreis van onze militanten voorbereiden.
Mijn eerste indrukken zijn in ieder geval hoopgevend. Kenia is een land met een rijke cultuur en een ongeëvenaarde natuur. We zijn net ook eventjes in de stad geweest, een ongegeneerde moderne hoofdstad met een grote concentratie aan hoogbouw.  Nairobi is een bruisende smeltkroes van volken en culturen.
Morgen (kesho) trekken we naar Kisumu de derde stad van Kenia aan de oever van het Victoriameer.

Freddy