maandag 14 april 2014

2015 - 2016 wordt zorgvuldig gepland

2015 – 2016 wordt zorgvuldig gepland.



Het programma 2012 – 2014 van het ABVV met al haar internationale samenwerkingsprojecten die deels, 85%,  gefinancierd worden via publieke fondsen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking loopt stilaan ten einde. Tijd om het volgende programma te plannen.

Met een representatieve groep van KEWU, de nationale leiding, regionale vakbondssecretarissen en delegees én natuurlijk ook ABVV Metaal wordt het project 2015 – 2016 gepland. De resultaten en indicatoren van het huidige project worden onderworpen aan een kritische evaluatie op basis van kwaliteit, relevantie, efficiëntie en duurzaamheid. Op basis daarvan, én op basis van wat we op het terrein hebben geleerd, worden verbeteringen aangebracht. Daarna is het een kwestie van activiteiten te plannen die moeten leiden tot de realisatie van de doelstellingen.
In grote lijnen kiest KEWU ervoor om de inspanningen om shop stewards te trainen in rekrutering, HIV/Aids en arbeidsveiligheid voort te zetten. KEWU geeft echter aan dat ze een nieuwe uitdaging willen aanpakken: de Keniaanse overheid heeft naast het Labour Court Nairobi ook in vier andere steden (Mombasa, Nakuru, Kisumu en El Doret) arbeidsrechtbanken opgericht. Omdat KEWU slechts één eigen pleiter heeft is ze nu genoodzaakt om beroep te doen op externe advocaten. Ze stelt daarbij vast dat, naast de financiële aderlating, het aantal gewonnen zaken lager ligt dan bij de eigen pleiter. KEWU wil dan ook, terecht, inzetten op het trainen van een 10-tal eigen pleiters.

Dat KEWU ondertussen heel wat ervaring heeft wat betreft het project blijkt uit het feit dat we de oefening op twee dagen rond krijgen. Intensief maar ook bijzonder efficiënt. We slagen erin om opnieuw tot een evenwichtig project te komen. KEWU en ABVV Metaal zijn ervan overtuigd dat we de volgende twee jaar weer enorm zullen bijdragen aan het versterken van de Kenyan Engineering Workers Union. De werknemers in de sector kunnen er alleen maar wel bij varen.

Stefan 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten