zaterdag 12 april 2014

JUA KALI of hete zon...



Nairobi 9 uur, regenvest, fototoestel en camera in aanslag want ze komen ons ophalen.
Ik vertrek op fotoreportage met Patrick bestemming Jua Kali aan de rand van de stad.

De auto van onze begeleiders staat geparkeerd en op ons te wachten, een levende en zingende parkeermeter bepaalt de prijs….zij verwelkomt Patrick met een lied. Iedereen probeert hier overdag een graantje mee te pikken en s’avonds veranderen die parkeermeters  in... laat je verbeelding maar spreken.

Rijden naar Kali speelt zich af volgens onbeschreven regels en links van de baan met zekerheid een restant van de Engelsen.
Vannacht viel de regen met bakken uit de hemel, we zitten dan ook in het regenseizoen.
De stad verdampt onder de eerste zonnestralen, de lucht  stinkt en verstikt de mensen maar, ze blijven blinken. Iedereen is opgekleed en op weg naar school of werk, iedereen is klaar voor een lange hete dag.



        Heet is Jua Kali in ieder geval maar vandaag ook een modderpoel en geen echte "place to be" voor verwende westerlingen met bleke sportschoenen. 
Wij zijn bevoorrecht door onze relatie met die gasten van KEWU want in normale omstandigheden komt je zo maar Kali niet in.
Foto’s trekken, laat staan filmen, is daar ook niet vanzelfsprekend en niet iedereen staat er te springen om op de foto te plakken. Hoe dan ook, je moet ketelslagers in blote bast en wild kloppend op een weerbarstig stuk metaal in hun waardigheid laten. Allerlei artisanale producten vinden van hier hun weg naar gans Afrika en de creativiteit in recyclage en vindingrijkheid als compensatie van de beperkte middelen kent geen grenzen, gewoon een trip om nooit meer te vergeten. 

In de namiddag een bezoek gebracht aan het “ Nationaal museum” om het gat in onze cultuur toch een beetje te dichten maar, tot sluitingstijd in de souvenirshop blijven hangen en weg cultuur en er rest alleen nog het gat…
Het was een “fair Trade shop “ met eerlijke prijzen en een goed doel. Toch,zijn er die nog durven twijfelen of een prachtige, in recyclagemateriaal  gemaakte  sjako's en voor een prijsje een verantwoorde cadeau zou zijn…
Zittend op een terrasje trok een roofvogel onze aandacht in de prachtige tuin van het museum en bracht een vogelaar (vogelliefhebber...) onder ons in de hoogste extase.

Er werd vandaag ook hard gewerkt. Stefan de projectmanager zette ondertussen met Jo de lijnen uit voor de volgende twee jaar waartussen KEWU zal moet kleuren.
Ik wil ook meegeven dat die projecten verdomd serieus aangepakt worden en zoals het leren werken met echte doelstellingen op korte en lange termijn zou ook voor ons nog van pas komen,…of ”back to basic.”
Morgen meer daarover.

Freddy
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten